Вторник 16, Юли 2024г.

НП „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

НП ”Иновации в действие”2024

Основно училище „Пенчо Славейков“ продължава ежегодното си участие в НП „Иновации в действие“. В периода 14-16.03. 2024 г. наши гости бяха три основни училища – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - град Гоце Делчев, ОУ „Петко Рачев Славейков" - град Карнобат и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - село Кавракирово.
Пред тях представихме редица иновативни уроци и добри практики, затвърдени в ОУ „Пенчо Славейков“. Обиколката започна с представянето на иновативен урок в паралелката „Български фолклор“ – 4 „б“ клас с кл. ръководител г-жа Генка Славова. Тя презентира интегрирането на фолклорните теми в учебното съдържание от втори до четвърти клас, както и дейностите, свързани с разработените иновативни уроци.
Следващият наблюдаван урок бе представен от 3 „а“ клас с кл. ръководител г-жа Петя Йорданова. Разделени на два отбора, учениците се бориха за първото място, представяйки интересни презентации и лапбуци, изготвени спрямо последните дейностите по Проектно-базираното обучение „Приятели с природата“, по което се обучават от първи клас.
Чрез бинарен СТЕМ урок г-жа Милена Димова и г-жа Теодора Господинова представиха своята иновативна практика „Бях, съм и ще бъда“. В него учениците бяха провокирани за намерят връзката между дизайн мисленето и географията, показаха отлични познания по блоково програмиране с роботите Sphero и Ozobot и демонстрираха интересни СТЕМ експерименти.
В дигиталната стая гостите наблюдаваха демонстрация на иновацията „Изкуствен интелект – работа с LEGO Mindstorms“, която учениците от 5-7 клас представиха като конструираха и програмираха различни роботи, а накрая всички получиха за подарък робот, изработен с училищния 3D принтер.
За финал учениците от 7 „а“ клас с кл. ръководител г-жа Диляна Гочева представиха проекта си „Зелена генерация“, спечелил първа награда в националния ученически конкурс „Зелена планета“. Те разказаха и за благотворителния базар, който организираха в края на миналата учебна година и успяха да съберат средства за класна стая на открито.
Освен с утвърдените иновативни педагогически практики, успяхме да запознаем гостите ни и с древната история на региона чрез посещение в Александровската гробница, а в НАОП „Джордано Бруно“ бяха въвлечени в удивително пътешествие из вселената, благодарение на вълнуващите астрономически дискусии и визуални симулации.
Участниците в програмата споделиха, че си тръгват обогатени с нови идеи, които ще приложат в своите училища.
 
* * *

От 11 до 13 април бяхме гости на Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - град Гоце Делчев. След тържествено посрещане в двора на училището наблюдавахме интердисциплинарни уроци във втори и четвърти клас. Темата на урока във 2 „в“ клас беше„Да съхраним българското. Забравени традиции и обичаи“. Облечени в народни носии, второкласниците изиграха характерно за Югозападната етнографска област българско хоро. Урокът продължи с интересна образователна игра - децата получиха балони в цветовете на националния трибагреник. В тях имаше цитати от стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“. Задачата им бе да ги сглобят и изрецитират стихотворението.

В урока бе представен и празникът Тодоровден, а най-голямата изненада беше истински кон в двора на училището, с който всички имаха възможността да се снимат.
Вторият наблюдаван интердисциплинарен урок беше в 4 „б“ клас на тема „ Планините в България“. Учениците разказаха интересни легенди за името на всяка планина в България. В заниманията бе включен и роботът Озобот.
През втория ден наблюдавахме открито занимание в 4 „б“ клас на тема „Животните в природата“ и посетихме ателие „Роботика“. Любезните домакини бяха предвидили и посещение на местните забележителности - манастира „Свети Георги“ в Хаджидимово и фермата за щрауси.
Споделените преживявания затвърдиха вярата ни в силата на иновациите в образованието и важността на постоянното развитие и обучение на всички участници в образователния процес.
 
Вижте още в електронната книжка от ТУК
 
 

НП ”Иновации в действие”2023 в ОУ Пенчо Славейков, Димитровград 

В периода от 11.05  до 13.05.2023г. ОУ„П.Славейков“ проведе домакинска среща по НП “Иновации в действие”, Модул 1 “Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата”. Гостите от училищата - Иновативно ОУ "Христо Ботев" гр. Ахелой, ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" с. Ведраре и Обединено училище "Христо Ботев”  с. Дълго поле,  се включиха в поредица от дейности, насочени към обмяна на ефективни практики в областта на образователните иновации, които да повишат мотивацията за учене и резултатите от обучение на учениците. Програмата включваше представяне на иновативните дейности в училище, работни срещи за обмяна на опит между учители, открита практика в Дигиталната класна стая, демонстрация на роботи, в които учениците демонстрираха умения за работа в екип, комуникативни и презентационни умения, критично и творческо мислене. Демонстрирахме как децата сами могат да конструират роботи и да ги програмират. Опит и идеи показахме в открит урок на паралелката  “Български фолклор” в трети клас и “сензорна стая за работа с деца със СОП”. Представихме и проктобазиран урок на преподавателите Милена Димова и Теодора Господинова, комбиниран с ученици от клуб по интереси “Сферо”. Организирахме посещение на Александровската гробница и НАОП “Джордано Бруно”.

От 31.05. до 02.06.2023 г. ОУ„П. Славейков“ беше гост на Основно училище "Христо Ботев" гр. Ахелой. Разгледахме изцяло обновената образователна СТЕМ среда. Присъствахме на демонстрации на СТЕМ уроци, които много впечатлиха преподавателите и учениците, които участваха във визитата. Имахме възможност да се запознаем и с добри училищни практики. Бяхме гости на патронния празник на училището на 2 юни и посетихме забележителностите: Музея на солта в Поморие и стария град Несебър.

 

НП ”Иновации в действие” 2022 - Домакин - СУ "Епископ Константин Преславски" гр. Бургас- иновативно

На 14, 15 и 16 април 2022 г. посетихме СУ "Епископ Константин Преславски", като наблюдавахме час по Музикален английски език и фрагменти от други часове в училище.

Посетихме музея на авиацията в гр. Бургас и музея на солта в гр. Поморие.

 Виж още в Галерия
 
 
НП ”Иновации в действие” 2022 - Домакин ОУ "Пенчо Славейков"
На 29 април 2022 г. гости ни бяха нашите  партньори по НП ”Иновации в действие” - Средно училище "Епископ Константин Преславски" гр. Бургас - иновативно,
106 Основно училище" Григорий Цамблак" гр. София и Основно Училище "Христо Ботев” обл. Стара Загора, с. Енина.

 

 

НП ”Иновации в действие” 2021 в ОУ Пенчо Славейков, Димитровград

Сподели: